Техника и инструменти Дребна бяла техника Козунак за Великден с домашна хлебопекарна

Козунак за Великден с домашна хлебопекарна

Минифурните правят всякакъв хляб, тесто за пици, кексове и мармалади
 hliab
За да имате топъл козунак за Великден няма нужда вече да се редите на огромни опашки или часове наред с къртовски труд да месите, разбухвате и да чакате да втасва тестото. На помощ в случая може да ви се притече домашната хлебопекарна, която върши всичко сама.
Уредът е компактен и може да се сложи и на кухненската маса, а само след 3 часа и без никакви усилия ще имате топъл хлебец. Освен това машинката
 
позволява да експериментирате
 
като приготвите хляб с орехи, спанак, лапад, различни подправки. Можете да изненадате семейството с топъл козунак със стафидии портокалови корички, кекс с ябълки или други плодове или просто да направите тесто за пица. На нашия пазар се предлагат основно хлебопекарни Moulinex, но големи производители на такива уреди са и Panasonic, Hitachi, LG, Severin, KIA, Binaton, Clatronic, De'Longhi, Kenwood и др. Цените на хлебопекарните вървят от порядъка на 180 - 220 лева.
Все пак, мнозина си задават въпроса: може ли бездушната машина
 
да замени ръцете на баба
 
За целта първо трябва да сме наясно как работи домашната хлебопекарна. Уредите са с различни размери и в зависимост от това те могат да приготвят печива с тегло от 0,5-1,5 кг. Те се състоят от вътрешна камера, по периметъра, на която е разположен нагревателен елемент. Всеки уред предлага няколко режима на работа и когато изберете някой от тях, задавете на машинката определена температура и време за изпичане. На дъното на камерата е монтирано електромоторче, което върти лопатки размесващи тестото. Перките могат да бъдат една или две. Те се слагат върху валовете. След това на дъното на камерата, която е със специално антипрегарно покритие се
 
се изсипват всички продукти
 
в определена последователност, дадена в рецептата. Напълненият резервоар се поставя в фурната, така че валовете с лопатките да попаднат върху електромоторчето. Отгоре уредът се покрива с капак, върху който има прозорче за наблюдение. Накрая остава да се избере желания режим, който определя вида на хляба, да зададете каква коричка предпочитате - светла, средна или тъмна. Включвате уреда и ви остава да се готвите за похапването на вкусен хляб.
Оттук нататък фурната
 
сама се грижи за размесването
 
и втасването на тестото. Първо меси с лопатките, после му дава възможност да набухне. Когато тестото се надигне, апаратът отново разбърква, за да излязат мехурчетата. После му дава втора възможност за набухване или изобщо машинката прави всичко, което трябва да направи работливата домакиня и чак накрая пристъпя към изпичането, за което се задейства нагревателя. В някои модели към нагревателя
 
има и вентилатор
 
който обезпечава равномерното разпределение на горещия въздух по целия обем.
Когато хлябът е готов, уредът му дава възможност малко да изстине, след което задейства звуков сигнал. Обикновено целият процес на приготовление отнема не повече от 4 часа. В повечето от моделите има и функция за бързо приготовление, която е за около 1,5 часа. За съжаление тази опция може да се използва само за определени видове печива, като франзели, например.
 
Как протича процеса
 
на приготвяне? При всички случаи важно правило е да се следва рецептата: налива се вода, поставя се необходимото количество брашно, сол, захар, мляко, масло и мая. Тук трябва да се знае, че уредите са разчетени за изпалзването на сухо мляко и суха мая. Продуктите не се разбъркват, достатъчно е да затворите капака и да натиснете копчето на избраната програма. При някои уреди, като HB-E303 на японската Hitachi, ВМ 3983 на немската Severin, BM-1068 на английската Binatone, BDM 075S на италианската De'Longhi, е популярна функцията "Отложен старт". Тук удобното е, че могат да се заложат всички продукти преди лягане и сутринта да се събудите от аромата на прясно изпечен хляб или козунак. Някои фурни имат опция, която се грижи за печивото. Така модела BDM 075S на De'Longhi има екстрата поддържане на топло, при която в течение на 1 час, след изпичане, продукта леко се подгрява.
 
Съвети на специалисти
 
1. Използвайте само качествени сортове брашно, защото от брашното зависи качеството на печивото. Ако сте спазвали рецептата, но сте недоволни от резултата, то 90% е виновно брашното. Сменете го.
2. При печенето внимателно се отнасяйте към течността - не трябва да е по-малко или в повече. Следвайте рецептата. При добавяне на плодове, трябва да отчитате сочността им. Отделяйте сока им, защото той ще се превърне в излишна течност и печивото прекалено силно ще набухне.
3. Задължително добавяйте продуктите в последователността указана в рецептата, за да не се смесват едни с други.
4. Когато заложите формата не трябва да размествате пекарната, за да не смесят продуктите по-рано. Затова сложете уреда там където ще работи.
5. Качеството на хляба се проверява по следния начин: нарязват се тънки филийки и, ако не се натрошават, значи сте изпекли качествен хляб. При натискане с пръсти той трябва да връща първоначалната си форма.

Последна промяна (Четвъртък, 31 Март 2011г. 18:18ч.)

 
Банер