Мебели Холът Шеби шик - антикварната имитация

Шеби шик - антикварната имитация

Изтъркано, олющено, цветя, плисета и панделки са запазена марка на стила
shabby-chic4
Понятието шеби шик (от английското shabby - износен, изтъркан), идва от Великобритания, като име на интериорно течение, зародило се на Острова през 80-те години на миналия век. Първоначално шеби шик се наричало декорирането на провинциалните къщи в "селски" стил.
За Англия "селския" стил, наравно с викторианския, е издигнат в култ. Казано, по-простичко, пестеливите англичани, купували домовете заедно с мебелите или пък се обзавеждали от битаците, след което ги ремонтирали, боядисвали и т.н. Същите тези  шкафове, комоди, столове и маси, боядисвани многократно в светли пастелни тонове, на които с времето наслояваната боя се е олющила и напукала, така че вече прозира дървото, получават името шеби шик (shabby chic). Шеби шик това са и покривалата и възглавничките, саморъчно ушити от солидна дамаска на цветчета и букети. Така създадената нова мода за декориране на жилищата с поддържани, обезцветени и дори дефектни, но качествени мебели е в пълен контрас на лъскавия викториански стил, с розички на новите възглавнички и панделки на копринените завеси. 
Shabby-chic2
Възникването на шеби шик е продиктувано и от нарастналия интерес към
историческите стилове
в интериора. Това кара декораторите да се сблъскат с нов проблем. Дори точно изпълнените копия на стара мебелировка, седят някак си изкуствено в интериора. От друга страна антикварните екземпляри са скъпо удоволствие, а добре съхранените антики са голяма рядкост. В резултат на това майсторите започват да използват различни техники и способи за изкуствено
състаряване на вещите
Shabby-chic3
или казано по друг начин, правят имитации на антикварни мебели. Така се появяват много списания и книги, които дават съвети с какъв лак да се покрият вещите, за да се напукат естествено, с какво да се изтърка боядисаната повърхност, за да се получи ефект на патина или в каква киселина да се държи кристала, за да потъмнее. Възникналото ново течение се оглавило от декораторката
Рейчъл Ашуел
sheby-chic
(Rachel Ashwell), която му дава името шеби шик. Дизайнерката купувала антикварни вещи от битаците, ремонтирала ги и ги продавала през едноименния си електронен магазин, при това с голям успех и по целия свят.
Сега винтидж, ретро, шеби шик, най-общо са едно и също, но имат модна сменяемост и собствени подстилове. Едни от последните подстилове на шеби шика са шеби интериорите в стил 50-те, 60-те и 80-те, с аналогичната битова техника, еклектика и шеби-етно. Шеби стилът излиза извън пределите на Острова и днес така може да се нарича старинното "подобрено" обзавеждане на всяка страна. За Англия това е викторианския стил, за Франция - провансалския и "Луи XIV", за Италия - тосканския, за Гърция - античния и т.н.
shabby-chic1

Как да оформим дома
sheby-chic1
Съвременното жилище също може да се оформи в стил шеби шик, за което съществуват няколко варианта.
- Ориентирайте се към покуката на вещи, които са нови, но изкуствено състарени. Такива материали и мебели днес е лесно да бъдат намерени, като се започне от паркета и се завърши с приборите за сервиране.
- Ако сте получили къща с наследство от стари мебели и аксесоари, е достатъчно просто да ги "обработите", за да получите собствено шеби обзавеждане. Задачата ви е да се огледате за подходящи бои, лакове и шкурки за изтъркване на ръбовете.
- Най-интересният вариант е да влезете в ролята на колекционер и декоратор. Както е известно стилните хора не са богати, но каквото правят, го правят с блясък. Събирайки винтидж мебели и аксесоари може да се икономисат доста пари. Започнете колекционерството от близки и роднини, взимайте само това, което действително ви харесва и предизвиква хубави емоции. Трезво оценявайте възможностите си - ако някоя вещ ви впечатли, но за възстановяването й ще са необходими много пари и усилия, по-добре е оставете за по-късно. Така ще можете да напълните къщата си с предмети с история, за които да говорите с часове.
shabby-chic
 
Банер
Банер